Download PDF

DOWNLOAD PDF
Instructors:
Habits Unit 2
 

GET IT IN WRITING

 

Activities

Test questions & PDF

DOWNLOAD PDF

In addition to the Habits 2 synopsis and activiites, the PDF download includes the following quiz and exam questions and answers.

 

Quiz/exam questions bank

 

True/False instructions:  Please circle the correct answer.

 

1.  Agenda setting in journalism means that while journalists don’t control what people think, they do influence what many people think about by what they choose to present.  (True or False)  Answer: True

 

2. Geographical proximity means that a story is newsworthy because it happens in your neck of the woods.  (True or False)  Answer:  True

 

3.  In journalism, horse race coverage is another term for literary journalism. The term comes from Hunter Thompson’s famous essay, “The Kentucky Derby is Decadent and Depraved.” (True or False)  Answer: False

 

Multiple choice instructions:  Please circle the correct answer.

 

4. Which of the following best describes what journalism scholars mean by framing? Answer: C

a.  The practice of presenting a public figure in a negative or controversial context that falsely suggests that public figure is directly connected to the controversial actions, images or events.

b.  The practice of setting up a photo or story too artificially—of focusing on its frame rather than allowing quotes, photos and narratives to emerge naturally.

c.  The way that journalists create a world for their audience based on their process of selection.

d.  All of the above.

 

5.  One of the ways journalists decide which stories to cover is by determining their newsworthiness.  Which of the following are news values discussed in The Responsible Journalist?  Answer:  D

a.  Impact and timeliness.

b. Proximity and conflict.

c. Prominence and novelty.

d.  All of the above.

 

Short answer instructions:  In three or four sentences, please answer the following questions. 

 

6.  Please identify and briefly define three news values.

 

Answer:  The news values are timeliness, impact, proximity (geographical and psychological), conflict, prominence and novelty.  Definitions will vary.

 

7.  Please define the following term and provide an example to illustrate:  “agenda setting”

 

Answer:  Along with providing an example, students should include: Agenda setting is the idea that while journalists don’t control what people think, they do influence what many people think about by what they choose to present.

 

Long answer instructions:  In 10 to 12 sentences, please answer the following question.

 

8.  Please a.) define the following term “framing,” b.) provide an example to illustrate and c.) articulate one major reason it’s important for a journalist to understand the concept.

 

Answer:  Students should define the term considering the broad range of frames.  Their reasons in b.) could include the power of frames to shape meaning, set the agenda, and legitimize or delegitimize people, places and issues.  Examples will vary.